Review Fromanteel Globbetrotter

In het segment van betaalbare horloges is Fromanteel een jonge speler.

Opgericht in 2009 door Alfredo Silva en Martijn van Hassel, beide fervent horloge liefhebbers. Gehuisvest in Amsterdam aan de Herengracht.

 

De Globbetrotter

 

De verpakking van het horloge bestaat uit een jutte zakje met hieraan een label waar op te zien is wie er verantwoordelijk is geweest voor de diverse stadia van productie van dit horloge. Daarnaast is op het zakje een zegel aangebracht met hierin het beeldmerk van Fromanteel. Hetgeen allemaal in contact staat met het verleden van de naam.

DSC00002 DSC00004 DSC00006 DSC00008

Een verassende aanblik wanneer we het doosje openen. Een fraai vormgegeven stainless steel kast. Volledige gepolijst en voorzien van een geschroefde achterkant. Op deze achterkant is een stilistische wereldbol te zien met de meridianen erop. Hierin ook weer een verwijzing naar de oorsprong van de naam Fromanteel.

Voorzijde is voorzien van saffier glas. De chronograaf en de 12 uur wijzer zijn blauw gekleurd in deze variant. De wijzerplaat is een mat zilveren uitvoering, er is ook een zwarte variant verkrijgbaar in deze serie.

De cijfers zijn gepolijst zilverkleurig net als de overige wijzers. De kroon is voorzien van fijne ribbels die het verstellen vergemakkelijkt en is ook in deze serie voorzien van een gele afwerking. Het geheel lijkt sterk afgeleid van de IWC Portuguese.

De chronograaf knoppen zijn simpel van vorm, maar voelen degelijk aan.

Datum aanduiding op 04:30 positie, zwarte letters op een witte achtergrond.

Het horloge is duidelijk afleesbaar en niet voorzien van onnodige informatie. De krachtbron in het horloge is een Ronda 5030 D. Dit is een veel gebruikt Zwitsers quartz uurwerk wat door veel merken wordt ingezet.

Het horloge is waterdicht tot 50 meter (5ATM).

 

De horloge bandjes zijn van leer en deze blauwe uitvoering heeft een krokodillen leren print afgewerkt met wit stikwerk. Ze zijn voorzien van een gepolijste sluiting en een bevestiging die het toelaat de bandjes snel te wisselen. Op de site van Fromanteel is ook een diversiteit te vinden aan horloge bandjes die je horloge in een snelle handeling een andere look kunnen geven. Nadeel van het bandjes is dat ze aan de kant van de horloge kast zijn opgedikt waardoor ze heel stug aanvoelen, dit komt het draagcomfort niet ten goede. Ook na 2 weken dragen zat er weinig comfort verbetering in.

DSC00036

Fromanteel wil duidelijk naar een hoger segment in de horloge markt. Gebruik van Zwitserse chronograaf uurwerken en saffier glas zijn hier duidelijk een voorbeeld van. Ook de marketing uitingen zijn naar een hoger niveau gebracht, filmpjes en interviews met style-iconen.

Er wordt veel aandacht besteedt aan de herkomst van de naam en dat is waar het ons een beetje tegen de borst stuit. De gebroeders Fromanteel waren hun tijd ver vooruit als je kijkt naar de technische ontwikkelingen die zij toepaste in hun klokken. En dit is nou net waar Fromanteel punten laat liggen. Ze gaan voor bestaande technieken en passen hun ontwerpen hierop aan.

 

Je ziet ook dat Fromanteel duidelijk een andere klantengroep opzoekt door hun verkoop veelal te laten verlopen via lifestyle winkels. De horloges worden vaak verkocht in combinatie met kleding en ontmoeten hierdoor een ander soort klant dan een juwelier bijvoorbeeld heeft. Een strategie die voor bijvoorbeeld ICE-Watch uitermate succesvol is gebleken, mede door de gunstige prijsstelling van hun modellen. De horloges worden een verlengde van een complete outfit. Ook de uitgebreide collectie horlogebandjes sluit aan op deze strategie.

 

Vanuit de horloge branche hebben zij directe concurrentie van gevestigde horloge merken als Tissot. En om op gelijke voet te komen hebben ze nog een reis te gaan.

DSC00035

Al met al waren we verrast door het horloge wat we beschikbaar hebben gekregen van Fromanteel. Het heeft een goede uitstraling die ligt tussen het klassieke en sportieve in. Dit in combinatie met de mogelijkheid om het horloge een andere uitstraling te geven met een simpele wisseling van een horloge bandje maakt het een interessant speler.

Het ontwerp had ons inziens wat spannender gekund door de wijzer plaat wat meer diepte te geven door bijvoorbeeld en toepassen van een dubbele laag bij de kleine wijzers ipv alleen een laagje weg te frezen.

Wat prijsstelling betreft, deze ligt hoog voor wat je krijgt.

 

 

7/10